Srpski gurmani prisvojili lepote turske nacionalne kuhinje
Na prostorima Srbije su se vekovima doseljavali različiti narodi. Svako je sa sobom doneo delove svoje kulture koji su uticali na kulturno stvaralaštvo srpskog naroda. Tako je srpska nacionalna kuhinja poprimala uticaj mađarkse, bugarske, ali najviše truske gastronomije.
Turske kuvarice i kuvari svoje recepte prenose sa kolena na koleno još iz kuhinja carskih palata. Njihova nacionalna kuhinja je spoj zapadne i istočne kultur. Na prostorima Srbije bili su skoro 500 godina, pa je ovaj narod nasledio ljubav prema bogatoj, začinjenoj i slatkoj hrani. Ljudi su širom sveta oduševljeni poznatim jelima Turske, a većina njih našla se i na srpskim trpezama kao nezaobilazno glavno jelo proslava i porodičnih ručkova.
Jedno od najpoznatijih jela Turske koje srpski gurmani obožavaju je sarma. Napravljeno od mesa, pirinča, povrća i listova vinove loze, u kuhinjama srpskih domaćica dobilo je malo drugačiji izgled. Sarmu će umotati najradije u list kiselog kupusa i dugo je kuvati dok se svi ukusi ne sjedine. Kao i svako jelo koje je srpska kuhinja poprimila i ovo je doživelo male korekcije, ali svakako budi iste emocije, sećanje na detinjstvo i porodični ručak. To što Srbi vole da se okupljaju je delom takođe nasleđeno od Turaka. Njihove porodice najčešće ručaju zajedno, a na meniu će obavezno biti sarma napravljena bez mesa, sa pirinčem umotanim u list vinove loze koju zovu yaprak dolması. Turci koriste puno raznovrsnog povrća koje prženjem dobija posebne ukuse. Osnovu svakog turskog nacionalnog jela čini uprženi crni luk i margarin, kajmak ili puter kako bi ukus bio jači i sočniji. Ovo možete takođe primetiti i u Srbiji, samo što se srpska kuhinja češće koristi suncokretovim uljem.
Ono što takođe povezuje tursku i srpsku kuhinju je tradicija da na stolu uvek bude hleba. Da neko ruča bez ovog peciva u Srbiji ćete čuti jedino ako je na posebnom režimu ishrane ili ako je uz ručak pripremljena i pita, kako bi je Turci drugačije nazvali, börek. Burek je čest izbor za doručak. Uz kiselo mleko ili jogurt neodoljiv je srpskim gurmanima i ljubiteljima testa, kao i gibanica.
Sladokusci u turskoj nacionalnoj kuhinji mogu naći mnoge ukusne poslastice, bilo da su pravljene od testa ili na bazi mleka. Najveću ulogu kod poslastica od testa ima šerbet, tečnost napravljena od šećera i vode kojom se prelivaju kolači. Jedno od ovakvih užitaka je baklava koja se može napraviti od čak 70 kora, a u zavisnosti od izbora onoga ko sprema ispunjena je mlevenim orasima, pistaćima, bademima ili suvim grožđem. Turci mnogo pažnje posvećuju aranžmanima baklava u tepsijama što čini da ova slatka pita još više mami.
Jesenji dani najbolji su u toplini doma, pored prozora i uz činiju sutlijaša. Najpoznatiji turski slatkiš na bazi mleka često zamiriše srpskim domovima, a priprema se od samo tri sastojka. Skuvajte pirinač, dodajte mu šećer i mleko, a ako ste ljubitelj cimeta, nemojte zaboraviti da pospete ovaj začin jesnje boje.
Ako tražite ideju za naredni ručak sa prijateljima, možete napraviti tematski meni gde će sva jela biti iz turske kuhinje, a vama poznata i jednostavna za spremanje. Predjelo neka bude pita sa zeljem i kiselo mleko, za glavno jelo pripremite pilav sa piletinom, a za desert neka budu predivne tulumbe uz šolicu turske kafe.