top_concept01
Zanimljivosti

Roboti umesto osoblja

Japan je poznat po svojoj tehnološkoj inovaciji, a jedan od najnovijih trendova u toj zemlji je upotreba robota u turizmu. Ova fascinantna pojava privlači sve više pažnje turista iz celog sveta, jer Japan koristi robote u hotelima, muzejima, aerodromima i mnogim drugim mestima koja posećuju turisti.

Jedan od najpoznatijih primera je Henna Hotel, što u prevodu znači „Čudan hotel“. Ovaj hotel je prvi na svetu koji koristi robote kao deo osoblja. U njemu vas na recepciji dočekuje robot kao čovek ili čak robot dinosaur, koji su zaduženi za prijavljivanje gostiju. Čistači i nosači prtljaga takođe su roboti, a sobe se otključavaju pomoću prepoznavanja lica. Ova futuristička tehnologija omogućava gostima da iskuse jedinstven doživljaj koji ne mogu pronaći nigde drugde na svetu. Pored hotela, roboti su prisutni i u turističkim atrakcijama poput muzeja i tematskih parkova.

U Miraikan muzeju nauke i inovacija u Tokiju, posetioci mogu komunicirati sa robotima koji objašnjavaju naučne fenomene i demonstriraju najnovije tehnološke izume. Ovi roboti su posebno popularni kod dece, koja se osećaju kao da su u nekom futurističkom filmu. Slično tome, u tematskom parku Robot Restaurant u Tokiju, turisti mogu uživati u šou programu u kojem roboti igraju i izvode akrobacije uz svetlosne efekte i glasnu muziku.

Aerodromi u Japanu takođe su počeli da koriste robote kako bi olakšali iskustvo putovanja. Na primer, na Haneda aerodromu u Tokiju, roboti pomažu putnicima da pronađu svoje kapije za ukrcavanje, daju informacije o letovima i pomažu kod nošenja prtljaga. To smanjuje stres putnicima i omogućava brže i efikasnije putovanje.

Iako je ideja o robotima u turizmu uzbudljiva i inovativna, postoje i neki izazovi. Mnogi turisti i dalje preferiraju interakciju sa ljudima, a neki smatraju da roboti nemaju isti nivo empatije i razumevanja kao ljudski radnici. Takođe, postavlja se pitanje sigurnosti podataka, s obzirom na to da se roboti koriste tehnologijom prepoznavanja lica i prikupljanja informacija.

Međutim, prednosti su mnogobrojne. Roboti mogu raditi 24 sata dnevno bez potrebe za odmorom, smanjuju troškove rada i pomažu u smanjenju grešaka. Za mnoge posetioce, to je prilika da dožive futurističko putovanje i ujedno vide kako tehnologija može promeniti industriju turizma.

Turizam sa robotima u Japanu predstavlja savršeni spoj tradicije i tehnologije, omogućavajući turistima da istraže ne samo kulturu i istoriju ove zemlje, već i njenu budućnost. Kako tehnologija napreduje, verovatno ćemo videti sve više robota u raznim turističkim uslugama,
čineći Japan još atraktivnijom destinacijom za putnike iz celog sveta.

 

Photo: hennnahotel.com