Žičarom kroz vinograd
Godine 2003. u Čileu, rođen je Vina Santa Cruz, vinograd sa „Telom i dušom“. Njegovo telo se ogleda u linijama vina Chaman Reserva, Chaman Gran Reserva, Make Make, Tupu i Santa Cruz, a njegova duša je poznata po obilasku preko žičare koja vozi do sela Mapuče, Ajmara i Rapa Nui.
Na prostoru od 150 hektara zasađeno je 40 km vinograda u direktnoj liniji od Tihog okeana. Vinska regija Kolčagua, u Čileu, je poznata po svojoj raznolikosti tipova tla. Specifična vinarija Santa Kruz leži na zemljištu obogaćenim vulkanskim pepelom, koji pomaže vinogradima da rastu i daju visoke prinose.
Ali zašto je ova vinska tura toliko popularna?
Sve počinje ukrcavanjem na mini bus koji prolazi kroz senke vinograda prelepih zimskih boja i dalje do vinarije Santa Kruz. Kao i svaki obilazak, prvo se upoznajemo sa procesom pravljenja vina uz, naravno, degustaciju. Ipak, obilazak ogromnih starih bačvi vinskog podruma, zajedno sa objašnjenjem kako funkcioniše skladištenje i točenje, je podjenako uzbudljiv.
Zvezdu obilaska predstavlja samostalni obilazak pomoću žičare do najviše tačke vinograda gde je mala koliba sa slamom. Koliba je postavljena kao muzej „Cerro Chaman”, koji sadrži replike drevnih kultura Rapa Nui, Mapuche i Aimara. Kada se nađete na vrhu, dodatni bonus je igranje sa dve lame, ali pazite na svoje prste – one mogu da ugrizu! Ako biste ipak hteli da sačuvate svoje prste, možete sesti, piknikovati i uživati u pogledu na vinograd sa vidikovca.
Najbolji dani za obilazak su definitivno petak i subota, jer se iz opservatorije u vinogradu nudi „Obilazak kroz Kosmos“. Ova tura vam omogućava da posmatrate galaksije i sazvežđa kroz teleskop, koji je ponos i radost Santa Kruza. Sve to uz, naravno, vinsku degustaciju!