Misterija ostrva sa samo jednom kućom
Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo da živite sami na izolovanom ostrvu?
Priroda nam iznova i iznova pokazuje da život uvek pronađe svoj put. To nam je potvrdila i činjenicom da je na vulkanskom ostrvu Surtsej bez ikakvog uplitanja čoveka u ekosistem potpuno neočekivano nikao paradajz.
Ostrvo Surtsej nalazi se u Atlantskom okeanu na tridesetak kilometara od Islanda, a nastalo je velikom erupcijom 1963. godine koja je počela u okeanu na dubini od 130 metara. U tom sukobu, ili možda ljubavi, između moćnog vulkana i okeana koji je trajao čak tri godine, stvoreno je ovo malo čudo prirode površine od 2.7 kvadratnih kilometara. Naučnici širom sveta zainteresovali su se za ostrvo, ali i obične ljude kopka kakva se misterija krije na ovom mestu sa samo jednom kućom?
Tako je, na ovom ostrvu se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju naučnici koji proučavaju ekosistem. Kako je zbog svoje specifičnosti Surtsej pod zaštitom UNESCO-a, na njega mogu da dođu samo naučnici, odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Njihov glavni zadatak je da prouče kako nastaje ekosistem, bez ljudskog uticaja. Prva vegetacija na ostrvu je bila u znaku mahovine i lišajeva, a ubrzo su ga nastanile i ptice, galebovi i njorke. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive insekti, razne ptice i foke. Kako se ne bi narušio prirodni sistem ostrva, pre nego što se iskrca na njega, svaki naučnik mora temeljno da se očisti i pregleda. Uprkos svim merama, na ostrvu je izrasla biljka paradajza što je iznenadilo naučnike. Biljka je odmah uklonjena kako ne bi bila nametljiva vrsta koja može da ugrozi već postojeći biljni svet.
Kao što to obično biva, priroda je još jednom pokazala svoju snagu i volju, te se zbog erozija tla i jakih vetrova vremenom smanjila površina ostrva na oko 1.3 kilometra kvadratnih, ali interesovanje naučnika za misteriozno područje i dalje buja.
Na našoj planeti bogatoj zanimljivim destinacijama, ipak možemo izabrati mnoga ostrva koja možemo posetiti, uprkos činjenici da je mističnost ovog „zabranjenog voća“ privlači.
Foto: Conde Nast Traveler