naslovna
Zanimljivosti

Molize – lepota zamrznuta u vremenu

Svaka zemlja ima svoje skrivene bisere, gde se kroz godine neguju lokalni duh i kultura. Osim toga, takva mesta još uvek nije pogodio prekomerni turizam, te su prirodne lepote netaknute i fascinantne. Tako je i sa regijom Molize, koja je smeštena između Abruca i Apulije u Italiji. Daleko je od gužve koja je uobičajena za poznate gradove poput Rima, Firence, Milana ili Venecije, a ima izuzetno bogatu istoriju i divne pejzaže.

 

Istorija regiona

Priča o ovom regionu počinje šezdesetih godina 20. veka, nastankom Molizea od južnog dela bivše regije Abruci i Molize. Sastoji se od provincija Kampobaso i Isernije. Okružen je prelepom prirodom, budući da je zapadni deo regiona deo Apenina, gde se takođe nalazi reka Volturno koja teče prema Tirenskom moru, a ostatak područja predstavlja kombinaciju brdovitih predela i nizija duž Jadranskog mora. Samim tim, čak 90% regiona smatra se planinskim područjem.

Ono što Molize čini jedinstvenim je to što je broj stanovnika gotovo identičan broju tokom prvog veka postojanja italijanske države. Ovaj region je jedan od najruralnijih u Italiji. Stočarstvo je veoma rasprostranjeno, dok industrijski razvoj teče sporo. Za njega se kaže da je ostao zamrznut u vremenu zbog svoje originalnosti i očuvanih znamenitosti.

 

Najlepši gradovi ovog dela Italije

molise

Kampobaso je glavni grad regiona, čiji je zaštitni znak tvrđava Monforte. Takođe, trebalo bi obići nacionalni spomenik i vidikovac koji se nalazi na vrhu brda, kao i crkvu Svetog Đorđa sagrađenu tokom 12. veka. Poznat je po takmičenju u mačevanju, koje se organizuje svake godine još od 14. veka. Iako ovaj grad odiše starim rimskim i srednjovekovnim uticajima, slični se mogu pronaći i u Iserniji.

Zatim, Termoli je drevni grad koji je više puta nagrađivan Plavom zastavom Evrope zbog prelepih nijansi plave boje i čistoće mora. Okružen je utvrđenim zidovima i zamkovima, a obiluje i sportskim objektima, hotelima i besprekornim plažama.

Veoma specifično naselje je Feracano, gde su kuće izgrađene blizu jedna drugoj kako bi se zaštitile od hladnog vremena, zbog čega izgledaju kao da se međusobno grle. Ovo naselje je smešteno na strateškoj poziciji nekadašnjih komunikacionih ruta Molizea.

 

Ukusi Molizea

sir

Kako je regija poznata po stočarstvu, prirodno je da je upravo ovčiji sir Pecorino di Capracotta jedan od specijaliteta. On se proizvodi još od perioda kada su Samniti naseljavali ovo područje, a autentičan je po jakom mirisu i činjenici da s vremenom dobija sve pikantniji ukus. Zatim, naročito ukusne su cavatelli testenina i kobasica Soppressata Molisana. Ova kobasica se pravi od mlevenog svinjskog mesa, a začinjena je solju i biberom. Naziv „Soppressata“ potiče od toga što se kobasica nekoliko dana suši pod pritiskom. Često se služi kao predjelo, zajedno sa pršutom i hlebom.

Mešavina ovih ukusa savršeno se slaže uz neko od popularnih vina ove regije, poput crvenog vina Tintilia del Molise.

 

Molize još uvek nije postao “udarna destinacija”. Zbog toga je odličan izbor za miran odmor i uživanje u čistom vazduhu, bistrom moru i opuštajućim pejzažima. Takođe, idealno je mesto za upoznavanje izvornog italijanskog duha, odnosno s kulturom i navikama ovog kraja. U ovakvom okruženju je veoma lako da se osetite kao da tu pripadate jer male ulice i gostoljubivi domaćini stvaraju intimnu i prijateljsku atmosferu.

 

Autor: Tijana Katić