Pizza
Vesti

Spisak 10 gradova sa najboljom hranom na svetu

Svetski gastronomski vodič Taste Atlas objavio je svoju godišnju listu najboljih svetskih kuhinja. Rangirane su na osnovu glasova publike, a kriterijumi su se odnosili na sastojke, specijalitete i pića. Pored toga, izdvojeno je 100 gradova sa najboljom hranom, a među jelima je prvo mesto osvojila pizza. Upravo zbog toga se među Top 10 na prvih 6 mesta nalaze italijanski gradovi.

Spisak gradova:

Napulj

Napulj

Napulj je dobio najveću ocenu koja iznosi 4.93 od mogućih 5, zbog čega se nalazi na vrhu liste. On se ponosi Napolitanom i Margaritom. Pizza Margarita je naziv dobila po istoimenoj kraljici koja je posetila grad krajem XIX veka i poželela da proba neki njihov specijalitet. Na ovoj pizzi se mogu uočiti tri sastojka u bojama italijanske zastave – bosiljak (zelena), mocarela (bela), paradajz sos (crvena). Takođe, godine 1830. je baš u ovom gradu otvorena prva picerija na svetu „Antica Pizzeria Port’Alba“.

Pored pizze, preporuka je da se probaju Sfogliatella – jedan od najpoznatijih slatkih kroasana punjen kremom od rikote i limuna; Gnocchi alla Sorrentinanjoke u sosu od bosiljka, paradajza i mocarele; Spaghetti alle vongole – špagete sa školjkama.

Ova i brojna druga jela mogu se pronaći u tradicionalnim restoranima poput Pizzeria Starita a Materdei, Antica Trattoria e Pizzeria da Donato, Gino e Toto Sorbillo i 50 Kalò.

Milano

Milano

Grad u kome je svake večeri od 19h do 21h vreme za aperitivo, a određeni barovi nude besplatnu hranu onima koji poruče neko alkoholno piće. U poslednjih nekoliko godina, glavna atrakcija je večera u tramvaju, gde možete uživati u hrani dok razgledate Milano.

Od specijaliteta izdvajaju se Risotto alla Milanese koji se sastoji od pirinča, putera, šafrana, luka i parmezana; Cotoletta alla Milanese – poznati teleći kotlet i Ossobuco alla Milanese – teleća kolenica dinstana u vinu.

Najpoznatiji tradicionalni restorani su Trattoria Trippa, Trattoria Arlati dal 1936, Al Garghet i Il Massimo del Gelato.

Bolonja

Bolonja

Prva asocijacija na Bolonju su špageti bolonjeze i lazanje. Ključni sastojci sosa jesu mlevena govedina i svinjetina u paradajz sosu, koji se koristi kao prilog uz taljatele. Takođe, još jedno poznato jelo su tortelini, odnosno mali komadići testenine punjeni mesom koji se služe u bujonu. Zatim, svima poznate lazanje sa bolonjeze punjenjem predstavljaju savršenu mešavinu balansiranih i sočnih ukusa.

Ova jela su u ponudi gotovo svih lokala, a najpoznatiji su Trattoria di Via Serra, Sfoglia Rina, Cremeria Santo Stefano i Cremeria Funivia.

Firenca

Firenca

Iz široke kulinarske ponude Firence, izdvajaju se Bistecca alla Fiorentina – goveđi biftek poznat po svojoj mekoći; Ribollita – toskanska supa koja se naročito sprema zimi budući da je jedan od glavnih sastojaka kelj koji je tada dostupan i Pappardelle al cinghiale – poznata toskanska vrsta testenine koja ima jači ukus zbog dugog spremanja u paradajz sosu i crvenom vinu.

Fattoria San Michele a Torri, Fattoria Triboli i Torta Pistocchi Firenze su restorani u kojima se mogu probati navedeni specijaliteti.

Mumbaj

Mumbaj

Jelo koje se zapravo služi kao užina je Bhelpuri i predstavlja kombinaciju pirinča, mlevenih oraha, krompira, luka i čilija. Obično se služi u kafićima i restoranima, a može se pronaći i na uličnim štandovima sa hranom. Pored toga, popularan je i Pav bhaji koji potiče iz Maharaštre, a sastoji se od mešavine povrća i karija uz koju se služi mekano pecivo Pav. Zatim, najpoznatiji sendvič je Vada pav napravljen od začinjenog prženog krompira. Ova jela imaju dugu istoriju i omiljena su građanima Mumbaja.

Ovi tradicionalni ukusi se mogu pronaći u restoranima Ram Ashraya, Shree Thaker Bhojanalay i Nawab Saheb.

Rim

Rim

Rim je grad koji spaja sve italijanske specijalitete. U njemu se može probati najbolja Carbonara koju sačinjavaju špagete, slanina, žumanca i Pekorino sir. Iako na prvi pogled jednostavna, ova mešavina ukusa je specifična i najtraženija prilikom boravka u Rimu. Još jednostavnije jelo je Cacio e pepe koje se sastoji od paste i Pecorino sira, uz dodatak soli i crnog bibera. Što se tiče poslastica, parče Tiramisua je odličan izbor da se zasladite nakon obroka.

Budući da u Rimu postoje brojni restorani, oni u kojima se priprema ovih specijaliteta visoko rangira su La Tavernaccia da Bruno, Colline Emiliane, Trattoria Pennestri i Trapizzino.

Pariz 

Pariz

Francuska kuhinja važi za jednu od najboljih na svetu. Mnogi maštaju o ispijanju jutarnje kafe i ukusnim zalogajima kroasana uz pogled na Ajfelov toranj. Francuzi se ponose svojom poslasticom Crème brûlée koja se pravi od žumanaca, pavlake, šećera i vanile, sa tvrdom koricom od karamele. Zatim, mali i slatki zalogaji makaronsa uz gutljaje Mimoze predstavljaju sjajnu kombinaciju. Međutim, francuska slana jela su podjednako veličanstvena. Najtraženija su Foie gras i Confit de canrad, odnosno sporo pečeno pačje meso uz koje kao prilog mogu ići krompir, salate i baget – najpopularniji hleb.

Što se tiče tradicionalnih restorana, izdvajaju se Les Petits Parisiens, Traillevent, Les Canailles Menilmontant i Les Canailles Pigalle.

Beč

Beč

Bečka kobasica i šnicla su nešto što svaki gurman treba barem jednom da proba. Iako je Mađarska poznata po gulašu, bečka verzija sadrži kockice nemasne govedine prelivene umakom. Od poslastica, štrudla sa jabukom je jedna od najpoznatijih, a za sve ljubitelje čokolade Sacher-Torte je torta nastala 1832. godine i od tada se služi svakodnevno.

Prilikom posete Beču, restorani koje ne treba zaobići su Gasthaus Woracziczky, Stasta i Restauran Eckel.

Torino 

torino

Torino je poznat po specijalitetu pod nazivom Vitello tonnato – pijemontsko jelo sa mariniranim telećim mesom koje je preliveno sosom od tunjevine, inćuna i kapara. Recept postoji još od 1800. godine. Dalje, Pizza al padellino je specifična zbog toga što se služi u manjim, okruglim tiganjima. Od poslastica, poseban ukus imaju praline sa kakaom, šećerom i lešnicima, kao i Panna cotta.

Tradicionalni restorani koji u svojoj ponudi imaju ova jela su Osteria Antiche Sere, Libery Pizza&Artigianal Beer i Al Gatto Nero.

Osaka 

osaka

Godine 2013. UNESCO je japansku kuhinju dodao na listu kulturne nematerijalne baštine. Japanska tradicionalna kuhinja je jedna od najbogatijih, ali i najzdravijih, budući da postoji odličan balans između povrća i mesa.

Osaka nudi veliki broj specijaliteta, a najbolju ocenu ima jelo Shabu-shabu koje se sastoji od tanko isečenog mesa i povrća kuvanog u vodi. Najčešće se jede tako što svako umoči komad mesa u lonac sa kipućom vodom koji se nalazi na sredini stola. Zatim, poznato jelo je i Osaka-Style Okonomiyaki koje nastaje kombinacijom testa i seckanog kupusa, a nakon mešanja svih potrebnih sastojaka stavlja se na vrelu rešetku poput palačinke. Za sve one koji vole nešto „na zalogaj“ pravi izbor je Kushiage, odnosno pohovani komadi ribe ili mesa koji se nalaze na štapiću od bambusa. Takođe, jelo Kitsune undon je visoko ocenjeno. Sastoji se od nudli koje su servirane u čorbi sa prženim tofuom poznatim kao aburaage.

Preporuke restorana u kojima se mogu probati ova specifična jela: Sushi Ohata, Okonomiyaki Chitose, Sushi Harasho i Sushi Marumine.

 

Izvor: https://www.tasteatlas.com/best/cities

Fotografije:

https://www.pexels.com/

https://www.freepik.com/

Autor: Tijana Katić