world-ball-chocolate-day-celebration (002)
Zanimljivosti

Sao Tome i Prinsipe – ostrvo Čokolade

Sao Tome i Prinsipe, mala ostrvska država u Africi, nekada je bila vodeći proizvođač čokolade na svetu. Pre više od 100 godina, ovaj raj za kakao bio je poznat po izvanrednom kvalitetu svojih proizvoda. Danas, sedamdesetogodišnji Italijan Klaudije Koralo i nekoliko lokalnih proizvođača vraćaju se korenima, koristeći tradicionalne metode i stare sorte kakaa kako bi stvorili vrhunsku, organsku čokoladu.

Koralo, strastveni zanatlija, stvara jedinstvene mešavine poput Ubrik 1, čokolade sa 70% kakaa i suvim grožđem destilovanim u kakao pulpi. Njegova filozofija obuhvata pažljivu berbu, fermentaciju, sušenje i pečenje, kako bi se postigle suptilne razlike u ukusu. Koralo ručno uklanja omotač i tvrdi koren, fermentišući kakao duže od uobičajenog, što rezultira bogatijim aromama. On veruje da je kakao „živi proizvod“ koji zaslužuje poseban tretman.

Plantaže, poznate kao hosas, nekada su bile samostalni gradovi sa radničkim smeštajem, crkvama i školama. Nakon sticanja nezavisnosti od Portugala 1975. godine, ove plantaže su zapuštene, a njihova zdanja postala su meta prirode. Na plantaži Sunđija, nekada drugoj po veličini na Prinsipeu, korenje kapok drveća se penje po zidovima skladišta. Ipak, ova plantaža ostaje dom za oko 300 ljudi, potomaka nekadašnjih radnika, koji su stvorili živopisnu zajednicu uprkos skromnim uslovima.

Godine 2019. HBD kompanija otvorila je fabriku čokolade na plantaži Sunđija, gde žene ručno sortiraju kakao zrna za proizvodnju čokoladnih pločica pod brendom Pasiensija Organik. Ova fabrika zapošljava više od 500 ljudi i izgradila je nove kuće u obližnjem kompleksu Tera Prometida. Pasiensija je nekada bila satelitska plantaža, a danas je organska farma koja nudi čokoladu sa 60, 70 i 80% kakaoa, kao i razne proizvode od pečenih zrna.

Sao Tome i Prinsipe ponovo otkriva svoju čokoladnu baštinu kroz inovativne pristupe i zajednički rad, povezujući prošlost sa sadašnjom tradicijom. Lokalni proizvođači nastavljaju da istražuju potencijal kakaa, kombinujući veštine i znanje starih generacija s modernim tehnikama. Ova zemlja tako ponovo postaje prepoznatljiva kao izvor kvalitetne čokolade, dok istovremeno obogaćuje živote svojih ljudi i čuva svoju bogatu kulturu.