spp
Vesti

Kraj pečatima u pasošu: Digitalizacija stiže na granice

U vremenu kada tehnologija svakodnevno menja način na koji funkcioniše svet, jedna od najnovijih promena dolazi u oblasti međunarodnog putovanja. Odluka da se ukinu tradicionalni pečati u pasošima i pređe na elektronske sisteme otvara novu eru u kontroli granica i putovanjima. Ova transformacija je u velikoj meri rezultat potrebe za većom efikasnošću, bezbednošću i modernizaciji procesa koji su često smatrani zastarelim.

Šta je EES – Entry/Exit System?

Sistem ulaska/izlaska je sistem Evropske Unije koji stupa na snagu od 10. novembra, omogućiće automatsko elektronsko praćenje i evidenciju prelazaka granice. Ovaj sistem će se primenjivati na svim graničnim prelazima unutar šengenskog prostora. Pomoću ovog sistema, biće moguće preciznije pratiti trajanje boravka i verifikovati usklađenost sa pravilima o ulasku i izlasku iz šengenskog područja.

Na koga se odnosi novi sistem?

Propisi će se odnositi na putnike iz 60 zemalja, među kojima su države Zapadnog Balkana, kao što su: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Alabanija, ali i Amerika, Australija, Velika Britanija, Ukrajna, Japan, Brazil, Argentina. U poslednjim decenijama, digitalizacija je postala ključni faktor u unapređenju različitih sektora, uključujući i kontrolu granica. Tradicionalni pečati, koje su putnici do sada dobijali pri prelasku međunarodnih granica, polako se povlače u korist elektronskih sistema. Umesto da granična policija ručno stavlja pečate u pasoše, sada se koriste elektronski sistemi koji omogućavaju bržu i tačniju proveru putnika. Moderni sistemi za kontrolu granica koriste biometrijske tehnologije kao što su: skeniranje lica i otisaka prstiju, što značajno smanjuje vreme čekanja na granicama i povećava preciznost. Ovi sistemi takođe omogućavaju trenutni pristup bazama podataka, što čini proces provere putnika bržim i sigurnijim.

Jedna od glavnih prednosti prelaska na elektronske sisteme je povećanje efikasnosti. Putnici više ne moraju da se zaustave i čekaju da im se pečat stavi u pasoš, što skraćuje vreme prelaska granice. Takođe, elektronski sistemi nude veću sigurnost. Tradicionalni pečati mogu se lako falsifikovati, dok digitalni podaci o prelasku granice pružaju dodatni nivo zaštite. Elektronske evidencije su teže za manipulaciju i pružaju bolju zaštitu protiv prevara i lažnih dokumenata. Iako su prednosti novog sistema velike, gubitak tradicionalnih pečata u pasošima može izazvati osećaj nostalgije kod mnogih putnika. Za brojne ljude, pečati su predstavljali uspomene na putovanja i avanture širom sveta.

Prelazak sa tradicionalnih pečata na elektronske sisteme u pasošima predstavlja značajan korak ka modernizaciji međunarodnog putovanja. Iako donosi mnoge prednosti u smislu efikasnosti i bezbednosti, donosi i promene koje će neki putnici možda teško prihvatiti. Svet putovanja se neprekidno menja, a sa njim i način na koji putnici beleže svoje avanture.