alb
Vesti

Otkrijte primorski biser u komšiluku

Ako tražite novu destinaciju za svoje sledeće putovanje, albansko primorje je mesto koje treba da stavite na svoj radar. Sa svojim zapanjujućim pejzažima i kristalno čistim morem, Albanija nudi prirodne lepote. U ovom blogu ćemo vas voditi kroz neka od najlepših mesta koja možete posetiti duž albanskog primorja.

Saranda – Grad sunca i istorije

Saranda je jedno od najpopularnijih letovališta u Albaniji, poznato po svojoj prelepoj obali i povoljnim klimatskim uslovima. Grad je okružen predivnim plažama kao što su Ksamil i Butrint. Butrint je arheološko nalazište koje je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja fascinantnu kombinaciju grčke, rimske i vizantijske istorije. Uživajte u kupanju u toplim vodama Jonskog mora, a zatim se upustite u istraživanje drevnih ruševina.

Himara – Skriveni dragulj na obali

Himara je malo, šarmantno mesto koje nudi jedinstvenu kombinaciju prelepih plaža i istorijskih lokaliteta. Plaže u Himari su poznate po svojoj netaknutoj prirodi i čistom moru. Ne propustite da posetite plažu Jale i plažu Livadhi, koje su idealne za opuštanje i plivanje. Takođe, istražite stari deo grada Himara, gde možete uživati u tradicionalnoj albanskoj kuhinji i autentičnom ambijentu.

Dhermi – raj za ljubitelje prirode

Dhermi je poznat po svojim spektakularnim plažama i netaknutoj prirodi. Plaža u Dhermi je duga i peskovita, a voda je kristalno čista. Ovo mesto je idealno za one koji traže mir i privatnost, daleko od gužve velikih turističkih centara. Dok ste u Dhermiju, obavezno posetite i obližnje klisure i planine koje nude prelepe poglede i mogućnosti za planinarenje.

Vlora – mesto gde se susreću Jonsko i Jadransko more

Vlora je važan grad na albanskoj obali i nudi jedinstvenu priliku da vidite gde se Jonsko more sastaje sa Jadranskim morem. Ovaj grad je bogat istorijom i nudi brojne muzeje i kulturne znamenitosti. Plaža u Vlori je odlična za porodice i ljubitelje plaže, dok u okolini možete pronaći i mnoga izletišta i prirodne lepote.

Shengjin – savršeno mesto za porodični odmor

Ako putujete sa porodicom, Shengjin je odličan izbor. Sa svojim dugim peščanim plažama i plitkim vodama, idealno je za decu i one koji uživaju u opuštanju pored mora. U ovom području takođe možete pronaći brojne restorane i kafiće koji nude sveže morske plodove i lokalne specijalitete.

Ksamil – mala oaza u blizini Sarande

Ksamil je malo, ali izuzetno popularno letovalište koje se nalazi blizu Sarande. Poznato je po svojim prelepim plažama sa finim belim peskom i tirkiznim morem. Ovaj deo obale nudi brojne mogućnosti za vodene sportove i istraživanje malih ostrva u okolini.

Albansko primorje je pravi skriveni dragulj u Evropi, koji nudi neverovatne prirodne lepote, bogatu istoriju i srdačnu dobrodošlicu. Bilo da ste ljubitelj istorije, prirode ili jednostavno tražite savršeno mesto za opuštanje, albanski gradovi i plaže imaju nešto za svakoga. Planirajte svoje putovanje i pripremite se za nezaboravno iskustvo na obali Jonskog i Jadranskog mora.