fccvfhbf
Zanimljivosti

Šetač vombata ili istraživač paranormalnog – Australija nudi ove poslove

Tražite novi posao? Tasmanija je objavila niz „neobičnih poslova“ u nadi da će podstaći turizam tokom zime na južnoj hemisferi, koja traje od juna do avgusta. Svi angažmani su neplaćeni, ali lokalna turistička organizacija će pokriti troškove putovanja, smeštaja i hrane.

Tasmanija traži radoznale, avanturističke profesionalce koji će popuniti širok spektar neobičnih uloga – uključujući „šetača vombata“, koji će biti odgovoran za razonodu zdepastih torbara u njihovim jutarnjim šetnjama i hranjenje grickalicama. Angažmani su osmišljeni da pruže kreativnu stimulaciju, povezanost s lokalnim zajednicama, kulturom i prirodom.

Ali nemojte odmah da ažurirate svoj cv. Nažalost, pozicije su otvorene samo za odrasle osobe koje trenutno borave u Australiji. Ipak, opisi poslova su zabavni za čitanje – i, kao što je i planirano, ističu neke od stvari koje čine Tasmaniju posebnom. Vombati, na primer, su autohtona vrsta. Kao torbari, ženke vombata nose svoje mladunce u torbama oko šest meseci nakon porođaja. Dok su novorođeni vombati dugi svega centimetar, odrasli vombati dostižu dužinu do oko 90cm. Poznati su po tome što su prilično slatki, pa je pre nekoliko godina, jedan tasmanijski otok bio primoran da obuzda turiste i da im zabrani da jure vombate kako bi ih zagrlili.

Sa druge strane, posao „tragača tartufa“ uključuje druženje s obučenim psima za tartufe koji traže crne zimske tartufe u hrastovoj šumi. Uspešni kandidat će takođe imati priliku da proba delikatese kako bi se osiguralo da ispunjavaju najviše standarde.

Osoba koja dobije ulogu „paranormalnog istraživača“ biće obavezna da provede noć unutar maksimalno bezbeđnog odeljenja u Vilou Kortu, jednom od najstarijih azila u Australiji. Dok je tamo, istraživač će koristiti najnoviju opremu za lov na duhove kako bi pomogao u dokumentovanju bilo kakvih neobjašnjivih smetnji. Australija takođe traži „vinskog šaptača“, „vodiča pećina“, „birač  ostriga“ i „ložača saune“, među ostalim ulogama. Zvaničnici Tasmanije su pokrenuli inicijativu neobičnih poslova kako bi privukli javnost i pomogli turizmu da se vrati na nivo pre pandemije. 2019. godine, Tasmanija je imala 1,35 miliona posetilaca, a u poređenju sa prošlogodšnjih 1,25 miliona to zahteva promenu.