Egejska regija Turske: Raj za ljubitelje vina
Kada spomenemo tradiciju vinogradarstva i vina raskošnog ukusa, najčešće ćemo pomisliti na zemlje Mediterana. Ali, ako ovog proleća i leta planirate da se zaputite u Tursku, znajte da je egejska regija ove zemlje dobro čuvana enološka tajna i pravo vinogradarsko čudo!
Gastronomsko nasleđe ove regije uključuje ukusna maslinova ulja, niz autohtonih biljaka i povrća, sveže morske plodove, put od farme do stola i staru tradiciju proizvodnje vina.
Vekovi vinogradarstva
Uz rakiju (tur.rakı), ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolja su pratnja morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, Egejska regija se smatra jednom od najpoželjnijih geografskih područja na svetu.
Gde god da putujete u regionu, putevi će vas odvesti do vekovima starih vinograda i njihovog raskošnog grožđa i vina. Na svom putovanju ka Egejskom moru možete istražiti ove vinograde i probati fantastična vina!
Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gde se nalaze neke od izmirskih vinogradarskih ruta i restorana sa Michelin zvezdicama; u Širindžeu, koji je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom“; i u Bodrumu, vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj.
Bozdžada takođe nudi raznovrsna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bela iz Čavuša i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina napravljena od grožđa Foča Karasi i Gajdura, koja su spasena od izumiranja.