table set on dinning table
Vesti, Zanimljivosti

Može jedna “Sa sve”

Zvanično najbolji doručak na svetu nadomak ruke ili stomaka, ili srca

Poznati smo kao veliki gurmani, baš kao što je poznato da naša kuhinja ostavlja turiste bez daha, kadkad i bukvalno. Međutim sada i zvanično pored ćevapa, kajmaka, sarmi…(nastavite sami niz) možemo da se pohvalimo najboljim doručkom na svetu.
Naime, čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com proglasio je Komplet lepinju pobedničkim doručkom za 2023.godinu. Konkurencija je brojala čak 100 jela, a specijalitet užičkog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4,8, od maksimalnih 5.

Komplet lepinja u narodu poznatija kao “lepnja sa sve” se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, baš kao i za svako putovanje kolima na more, jer je nezaobilazna unapred isplanirana“stanica” svima koji putuju sa ili na crnogorsko primorje. Osim što je zvanično odlikovana u kategoriji doručaka, i to kakvog, možete je slobodno konzumirati kao ručak.

Upravo u čast ovog fantastičnog gurmanluka, danas sa vama delimo i ovaj čuveni recept.

Sastojci:
• 1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one „od juče“,
• 2-3 pune kašike pretopa,
• 1 jaje,
• 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi).
Veličina lepinje idealno treba biti veličine jednog ovećeg tanjira, nekih 10-15 cm u prečniku.
Prvo i osnovno bez čega se komplet lepinja ne može nazvati kompletom je pretop, odnosno moča (ono što ostaje u tepsiji posle pečenja prasića, jagnjića- masnoća I sokovi preostali nakon pečenja).
Ako nemate pretop, nemate ni komplet lepinju!
Kako je pretop veoma slan, baš kao i stari kajmak za ovaj recept dodatna so nije potrebna.

Priprema:
Odsecite kapu odnosno gornji deo lepinje. Lepinja ne treba da bude isečena na polovinu, već pri samom vrhu kako bi taj deo mogao da posluži kao poklopac. Važna napomena- ovaj poklopac ne treba da bude premali, verujte na reč, koristiće vam kasnije 😉
U veći deo lepinje (ukoliko je testa previšeslobodno izvadite sredinu), stavite kajmak i jaje, promešajte i tek malo umočite onaj manji deo- poklopac tj. kapu i stavite pored većeg dela u tepsiju. Postupak ponovite za svaku lepinju, koliko god da ih spremate.
Lepinje pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 220-250°C , ali pratite situaciju I reagujte u odnosu na to da li volite žitkiju sredinu, ili volite da korica lepinje bude baš reš pečena. U svakom slučaju, sredina tj. kajmak i jaja ne treba da budu prepečeni.
Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite onim manjim, gornjim delom lepinje. Taj gornji, krckavi deo lepinje treba da vam posluži za umakanje u rastopljenu sredinu sa kajmakom, jajima i pretopom. Sećate se, rekli smo vam da će vam poslužiti.

Sada možete da uživate.
Prijatno!