Karahantepe 4
Vesti

Karahantepe jedno od najvećih otkrića u Turskoj

Karahantepe iz Turske je izabran za jedan od najvažnijih otkrića i istraživačkih projekata 2023. godine

Karahantepe, jedno od najstarijih neolitskih nalazišta na svetu, privlači pažnju svojim arheološkim značajem. U okviru projekta „Taš Tepeler“, Karahantepe je među onim lokalitetima koji su nam dali dublje razumevanje praistorije. Shodno tome, Karahantepe je prepoznat kao jedan od devet najvažnijih projekata 2023. godine, „Istraživanja terena i izučavanja“ na Šangajskom arheološkom forumu u Kini.

Šangajski arheološki forum, koji je sada u svom 5. izdanju i održava se svake dve godine od svog prvog zasedanja 2013. godine, važna je akademska platforma koja podržava arheološke studije na međunarodnom nivou. Karahantepe je rangiran među devet najznačajnijih projekata foruma „Istraživanja terena i izučavanja“ kao svedočanstvo intenzivnog arheološkog rada u Turskoj i uspeha iskopavanja. Devet projekata je odabrano od 973 evaluacije koje su predstavili učesnici iz 32 zemlje.

Najstarije poznato neolitsko nalazište na svetu

Trenutna istraživanja oko Šanliurfe, provincije Turske jugoistočne Anadolije, obuhvataju lokalitete Sajburdž, Sefertepe, Harbetsuvan brdo, Gurdžutepe, Čakmaktepe, Medik, Kurtepesi, Tašlitepe, Ajanlar, Jogunburdž i Jenimahale kao i Karahantepe i Gobeklitepe koja su najpoznatija naselja u regionu, u okviru projekta „Taš Tepeler“.

Gebeklitepe i Karahantepe uzburkali su globalne arheološke krugove najnovijim nalazištima otkrivenim u oktobru. Ova revolucionarna otkrića uključivala su najveću poznatu ljudsku statuu tog perioda, otkrivenu u Karahantepeu. Izvanredan primer praistorijske umetnosti je figura visoka 2,45 metara koja sedi na nečemu što izgleda kao klupa, za koju se veruje da prikazuje muškarca. Sedeći položaj statue evocira živu osobu, sa realističnim izrazom lica, dok naglasak na kostima ramena i rebrima ukazuje na smrt. Pored ljudske figure nalazi se donja platforma na koju su postavljene kamene ploče i statua lešinara, što ukazuje da je objekat građen za posebne namene.

Pored toga, tokom iskopavanja koje je sproveo Univerzitet u Istanbulu u ime Ministarstva kulture i turizma Turske, u strukturi D u Gebeklitepeu pronađena je krečnjačka statua divlje svinje u prirodnoj veličini, koja datira iz istog perioda kao i Karahantepe. Sa tragovima crvenih, belih i crnih pigmenata na svojoj površini, divlja svinja je prva slikana skulptura u punom obimu svog perioda koja je preživela do današnjih dana. Pronađena je na klupi ukrašenoj simbolom u obliku slova H, polumesecom, dve zmije i tri ljudska lica ili maske. Arheološko nalazište Gobeklitepe, oko 12 kilometara od centra grada Šanliurfa, jedno je od najvažnijih nasleđa ljudske istorije. Kao 18. mesto svetske baštine u Turskoj, Gobeklitepe je značajno promenio percepciju društava lovaca-sakupljača, kao što je bilo u neolitskom dobu.

Karahantepe 7

Održivo kulturno nasleđe

Sprovodeći brojna arheološka iskopavanja i projekte restauracije kako bi se osigurala održivost svog kulturnog nasleđa, Turska je  vodeća u svetu u ovoj oblasti, sa brojem projekata za koje se očekuje da će dostići 750 do kraja ovog meseca. Turska, sa 21 lokalitetom nasleđa koji se već nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ove godine je dodala drevni grad Gordion u Ankari i srednjovekovne anadolijske drvene hipostilne džamije na listu. Nedavno je pet novih vrednosti Turske upisano na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, čime je ukupan broj Unesko registrovanih elemenata nematerijalne kulturne baštine u zemlji dostigao trideset.