Kvaliteti turističke ponude Turske
Turska, kao jedna od omiljenih destinacija kod turista, ulaže u svoje turističke ponude. Tako se našla prepoznata po svojim smeštajnim kapacitetima koji su dobili verifikaciju i sertifikaciju održivoti. Pored održivog smeštaja, Turska je svoj kvalitet predstavila i svojom gastronomijom, pa je prestižan Michelin vodič uvrstio čak 111 restorana ove zemlje u svoju preporuku.
Više od milion turskih hotelskih smeštaja je sada održivo verifikovano i sertifikovano
Preko milion hotelskih kreveta u Turskoj je dobilo verifikacije i sertifikate za održivi turizam, prema podacima koje je objavilo tursko Ministarstvo kulture i turizma. Više od 7.500 hotela sa 1.044.189 kreveta nagrađeno je verifikacijama i sertifikatima održivog turizma u okviru Nacionalnog programa održivog turizma Turske. Proces sertifikacije je sastavni deo programa Turske, koji je razvijen u partnerstvu sa Globalnim savetom za održivi turizam – sa kojim je Turska bila prva zemlja na svetu koja je potpisala sporazum na nivou vlade.
Turski ministar kulture i turizma, Mehmet Nuri Ersoj, ovom prilikom je rekao da je ukupan broj posetilaca u Turskoj od januara do septembra 2023. iznosio čak 45.230.069, što je povećanje od 12,4% u odnosu na isti period u prošle godine. On je takođe dodao da se Turska može pohvaliti time da je Nacionalni program održivog turizma na putu da brzo i efikasno napreduje ka svojim ciljevima. Sada postoji više od milion hotelskih kreveta u najvećim turističkim regionima koji su sada održivo verifikovani i sertifikovani.
Turska je jedna od samo nekoliko zemalja u svetu sa „must have“ pristupom održivom turizmu uz sertifikaciju smeštajnih kapaciteta koja je propisana zakonom.
Kulinarske scene Izmira i Bodruma predstavljaju sjajan početak Michelin vodiča za narednu godinu
Još jedan kvalitet Turske prepoznate je u svezu – gastronomija.
Michelin sa zadovoljstvom predstavlja novoizabrane restorane koji će se pojaviti u vodiču za Istanbul, Izmir i Bodrum. Michelin inspektori preporučuju ukupno 111 objekata, uključujući 15 u Izmiru i 19 u Bodrumu. Od toga, 3 restorana u Izmiru i 2 u Bodrumu dobijaju jednu Michelin zvezdicu, dok 8 dobija Bib Gourmand. U Istanbulu, 25 restorana se takođe pridružuju selekciji i promociji, uključujući 2 restorana koji su nagrađeni jednom Michelin zvezdicom i 8 koji su dobili Bib Gourmand. Tako da je ukupan broj preporučenih restorana u Istanbulu 77.
Gvendal Pulenek, međunarodni direktor vodiča Michelin, kaže: „I ove godine naši inspektori su bili impresionirani kulinarskom scenom u Istanbulu. Kosmopolitski grad kompleksnog karaktera, Istanbul nudi izuzetno bogatu gastronomsku panoramu, od klasičnih turskih taverni do modernih, internacionalnih objekata i ležernih restorana. Ovaj drugi izbor – koji sadrži 24 nova restorana, uključujući 2 nova sa jednom zvezdom- takođe ilustruje porast gastronomskih standarda koji pokreće generacija smelih kuvara koji su ponosni na svoju tradiciju.
„Naši timovi su posebno vrednovali razlike između Izmira i Bodruma, dva grada koja su ušla u porodicu vodiča Michelin. Lokalno poreklo, lojalnost podnevlju i jake veze sa domaćim proizvođačima zajedničke su karakteristike mnogih preporučenih restorana u Izmiru i okolini. Ta posvećenost je dokazana pripisivanjem Michelin zelene zvezde najmanje 3 restorana u ovoj oblasti. Bodrum, sa druge strane, nudi zanimljivu gastronomsku komplementarnost: luksuzna i internacionalna mesta cvetaju na obali, dok se u centru grada nalaze mali, nezavisni restorani koji su posebno slikoviti i pristupačni“, rekao je u nastavku Gvendal Pulenek.