Locals only
Vesti

Bolji uslovi za lokalce

Platforma Airbnb jedan je od najpopularnijih načina da oglasite nekretninu koju izdajete. Preko nje su vlasnici mogli da ponude svoje prostorije i sebi obezbede dodatan izvor prihoda. Međutim, Airbnb mora da pristane na nova pravila koja uvode pojedini gradovi. Njih su donele lokalne vlasti koje onemogućavaju dalje iznajmljivanje po uslovima koji su vam do sada poznati.

Usled sve većeg porasta turista, lokalno stanovništvo gubi svoj mir, a pored toga, život u rodnim gradovima im postaje skuplji. Puno posetilaca donosi i puno novca, ali to podrazumeva i povećavanje cena proizvoda i usluga koje važe i za meštane. To stvara stambene krize i prisiljava ljude da se sele iz svojih domova. Takođe, kratkoročni najam je za stanodavce često unosniji od konvencionalnih dugoročnih najmova i može ostaviti stotine nekretnina praznim van sezone.

EU uvodi pravila i propise koji se primenjuju, međutim neki gradovi i zemlje se na svoj način bore sa rastom iznajmljivanja takvih nekretnina. Uzmimo za primer Pariz. Vlasnici stanova mogu iznajmiti svoje nekretnine, ali samo na 120 dana u godini. Takođe, moraju biti registrovani i plaćati porez. Za vikendice ili za iznajmljivanje nekretnina na duže od 120 dana morate imati zvanično registrovan turistički smeštaj.

Ozbiljne mere doneo je i Portugal. U ovoj zemlji više neće biti izdavane nove dozvole za iznajmljivanje nekretnina za odmor. Jedino će moći da se preko Airbnb-a iznajme nekretnine u ruralnim područjima zemlje. Licence za iznajmljivanje će se revidirati na svakih pet godina.

Sličan primer daje nam i Španija. Ova država je doživela procvat kratkoročnog iznajmljivanja jer je turizam počeo da raste nakon pandemije. U nekim područjima je čak svaka četvrta nekretnina registrirovana za turistički najam, ali u Barseloni je potpuno zabranjeno kratkoročno iznajmljivanje nekretnina.

U Valensiji su u februaru najaviljeni planovi za zabranu korištenja domova za povremene turističke potrebe u svom istorijskom središtu. Isto je i sa Majorkom, turisti mogu iznajmiti samo registrovane porodične kuće, ne stanove ili apartmane.

U popularnim turističkim destinacijama Italije lokalne vlasti takođe ograničavaju mogućnosti kratkoročnog najma. Kratkoročni najam je već zabranjen u Veneciji, Firenci, i planira se da to važi za celu zemlju.

Da li ste i vi stanovnik nekog grada koji opsedaju turisti? Podelite utiske sa nama.